Qi Gong geschiedenis
De eerste geschriften over Qi Gong dateren van ongeveer 700 jaar voor Christus.
De geschiedenis van de Qi Gong gaat tot heel ver terug. Men zegt dat er zelfs al zo’n tienduizend jaar geleden in China oefeningen werden gedaan die op Qi Gong lijken. De eerste geschriften over Qi Gong dateren van ongeveer 700 jaar voor Christus.
Oudste boek over Qi Gong
In 230 voor christus werd het oudste boek over Qi Gong, Lu Shi Chun Qiu, geschreven en hierin stond de geschiedenis van de Qi Gong. In dit boek werd geschreven over een kleine groep mensen die in een gemeenschap leefde. Deze groep leefde in een gebied waar men te kampen had met een vochtig klimaat en waar met regelmaat het land overstroomde met als gevolg dat zij vaak last hadden van gewrichts-en spierpijn. Door een soort dansbewegingen te doen bevorderden zij de doorbloeding in hun lichaam waardoor de klachten aanzienlijk verminderden. Deze bewegingsvormen noemde men Dao Yin.
De gele Keizer Huang Di
In de periode van 475-221 voor Christus schreef de gele Keizer Huang Di zijn boek Nei Jing, wat nog steeds geldt als het oudste klassieke werk over interne geneeskunde dat in China werd teruggevonden. Hierin is Qi Gong beschreven als een belangrijk middel tegen ziektes en als bescherming van de gezondheid.
Han dynastie
Qi Gong was al goed ontwikkeld voor de periode van de Han dynastie. Dat blijkt uit rollen zijden perkament die in 1973 gevonden werden. In deze rollen staat beschreven hoe men het zelfgenezend vermogen kan bevorderen door het sturen van ademhaling en qi (energie).
Daarnaast was er ook een atlas met 44 tekeningen met die verschillende bewegingen van het lichaam aangeven bedoelt om ziekten symptonen van pijn tegen te gaan door middel van verschillende soorten Dao Yin (Er staan tekeningen in over ziekten en symptomen zoals pijn in de knie, artritis, doofheid enz, behandeld met verschillende soorten Dao Yin.
Andere tekeningen gaan over verschillende dierfiguren die de bewegingen imiteren van o.a. de beer, de draak, de wolf, de kraanvogel en de valk, allemaal bedoelt om de gewrichten los te maken.